dimarts, 20 de març del 2012

EL BESUG DE NA IRATXE

Hola a tothom, avui volem ensenyar-vos la foto de un peix que va pescar la guela de na Iratxe. Es un besug, però molt gran, ens ha contat que pesava 3kg.
Segons ens ha explicat, el varen pescar al "canto", es a dir a la fonera, a una profunditat de -500 metres. Ni sa Talaia ni es Vedrà mideixen tant, seria com 5 camps de futbol de profunditat!!!

Havieu sentit mai el nom d'aquest peix?

Pensau que hi deu haver posidònia a tanta profunditat?

dijous, 15 de març del 2012

BLOC DE L'AQUARI EN PREMSA

Hola a tothom, la setmana passada es va celebrar la primera trobada de blocs educatius, EIVIBLOCS 2012, va ser tot un èxit.
La nostre escola va participar-hi amb 4 blocs, un d'ells aquest, el del nostre aquari.


La nostre sorpresa ha estat que a la gent li ha agradat molt i ens han preguntat moltes coses.


Aquí podeu veure dos retalls de diari on surt el nostre bloc, amb fotos del nostre anfós.
Enhorabona a tots els de 3r i 4rt, que són els que fan que el bloc funcioni!!!
(fes click en la imatge per veure més gran)

dimecres, 7 de març del 2012

El diari de l'AQUARI!

Na Noelia i na Victoria, alumnes de 3rA, han començat un diari de l'aquari. La primera pàgina d'aquest diari la publicam al bloc.

  • L'anfós ballava i feia tombarelles i els crancs ballaven flamenc. Les castanyoles feien els mateixos moviments alhora.Quan l'anfós sent "Bajo el mar" baixa al fons de l'aquari. Data:22/2/12 11:30.
  • Avui hem vist que els cranquets movien les antenes alhora nosaltres moviem els dits igual...Ens parlaven!!! Data:23/2/12 11:30
  • El cabot nedava fent saltirons dins l'aigua com els conillets. L'anfoset no sabia que era un mirall i com que es reflectia en el vidre es pensava que era un altre anfós i s'hi donava caparrotades contra el vidre! Data: 24/2/12 11:30
  • Una castanyola ha baixat fent voltes fins el fons de la peixera. Són les dos i deu i hem vist que l'anfós ha mogut l'aleta i ens ha saludat. I l'estrella de mar estava quieta dalt d'una roca com si meditàs. Data: 24/2/12 14:10

Noelia i Victoria, 3rA

LES LLISSES

Hola a tothom, aquestes darreres setmanes, hem vist bastants de canvis en l'activitat i l'alimentació d'alguns animals de l'aquari. Ja sabem que el petit ecosistema de l'aquari necessita animals petits, grans, depredadors, netejadors...un poc de tot per ser equilibrat.
Hem aprés observant, que els depredadors mengen altres animals dels que normalment n'hi ha molts i així es mantén un equilibri. Les llisses i les gambetes són dos dels petits habitants de l'aquari que a vegades desapareixen de l'ecosistema per que no tenim suficient aigua per tenir tants animalets.
Les nostres amigues les llisses darrerament estan desapareixent molt més ràpid que durant les mesos de més fred.

Els mesos de gener i febrer, varem amollar un grupet de 23 llisses. Durant 2 setmanes només se'n van menjar 4 (19). Després en 1 setmana en van menjar 3 (16). I llavors durant 3 setmanes no en menjaren ni una, coincidint amb les setmanes de la neu i el fred. Quan va millorar el temps a finals de febrer, en un cap de setmana en van menjar 10 (6), i en pocs dies més no en quedava ni una.
El passat divendres tornarem a amollar 29 llisses. El mateix dia en faltaven 2, que podeu veure en les fotos i durant el cap de setmana ja només en tenim 13. Amb la proximitat de la primavera, sembla que la gana dels nostres habitants de l'aquari hagi augmentat bastant.

Sabeu quantes llisses hem tengut de nadal fins ara?

Podeu explicar qui són els majors depredadors de llisses del nostre ecosistema?

dimarts, 6 de març del 2012

Orella de mar.

Hola a tots, com havíem dit, la recompensa de la recerca de l'orella de mar...una foto d'una orella de mar passejant-se pel fons. Com ja hem contestat a l'anterior missatge el seu nom efectivament és haliotis tuberculata.(haureu de fer el puzle)

Com han explicat alguns companys, és un invertebrat marí, un molusc de la família dels caragols. Viu amagat pels sostres de les roques submargides i és molt díficil de veure. Com us han explicat alguns familiars, s'utilitza per fer collarets, també arrecades o algun altre tipus de decoració. És el menjar preferit dels pops.
Solen trobar-se les closques ja buides per les vores de la mar.
Varem intentar despistar-vos amb un altre nom, patella vulgata, però no ho aconseguirem, sou bons investigadors. La patella vulgata és un invertebrat que tenim a l'aquari, i sempre du posat un capell xinés tan gran que pot amagar-se tota dins.

Sabeu de quin invertebrat us estic parlant?